Program warsztatów
Program trzydniowych warsztatów:miodzio

Część wykładowa poświęcona będzie takim zagadnieniom jak:
  • Produkty tradycyjne i regionalne w Polsce i  krajach Unii Europejskiej;
  • Ochrona prawna produktów regionalnych i tradycyjnych;
  • Problemy budowy rynku produktów regionalnych i tradycyjnych;
  • Listy produktów tradycyjnych prowadzonych przez marszałków województw;
  • Finansowanie inicjatyw dot. promocji obszarów wiejskich poprzez produkt tradycyjny i regionalny.
Część warsztatowa obejmować będzie:
  • wyjazd studyjno – seminaryjny do  wytwórców produktów tradycyjnych i regionalnych (wizyta studyjna m.in. w bacówkach podhalańskich wytwarzających oscypek);
  • warsztaty małopolskiej sztuki kulinarnej, w ramach których uczestnicy będą brali udział w przygotowaniu i degustacji produktów tradycyjnych charakterystycznych dla regionu małopolski (bunc, charsznicka kapusta kwaszona, bryndza podhalańska);
  • spotkanie warsztatowe z władzami samorządowymi Podhala, celem przybliżenia form i metod promocji produktów tradycyjnych i regionalnych wykorzystywanych przez władze Podhala.